Museale trekschuitschipper - Anke Muller-Sloos

Inmiddels gepensioneerd na een werkzaam leven bij de Erasmus Universiteit, Shell, GAK en Berenschot. Daarnaast heb ik nog mijn eigen organisatie advies bureau. Op mijn 16e heeft mijn vader mij leren zeilen in een zeilpunter op de Beulaker en Belter Wijde. Toen is ook mijn liefde voor museale rond- en platbodems begonnen. Hoewel ik daarnaast veel gezeild heb met open bootjes en kajuitjachten kom ik toch steeds weer terug bij de platbodems en andere museale schepen. Dus toen ik jaren geleden  in ons plaatselijke sufferdje een artikel zag over een paviljoenschuit die van de sloop was gered, gerestaureerd en weer in de vaart gebracht vlak bij mijn woonplaats en waarvoor donateurs gezocht werden heb ik me meteen aangemeld. Vanaf 2002 "werk" ik daar ook als vrijwilliger, zowel onderhoud als varend.

Van contacten op het ene schip komen diverse andere en zo kwam ik in 2014 als schipper terecht bij www.reederijdeijsel.nl die met 2 trekschuiten door Goudse grachten tochten vaart met toeristen en gecharterde uitstapjes de Hollandsche IJssel op voor een rondje sluizen of tochtjes naar Haastrecht of Oudewater. In het laatste geval soms ook met echte uit de Zeeuwse klei getrokken Belgisch-Zeeuwse paarden.  Ook vaar ik als bemanningslid op de IJsselaak Den Onthaestingh die inmiddels in de werkhaven Ver Hitland bij restaurant de Dames in Nieuwerkerk aan den IJssel ligt. Met dit laatste schip varen we tochtjes op de Hollandsche IJssel, binnenkort ook onder zeil.

 

Hoewel ik van origine dus vooral een zeiler ben, ben ik met de trekschuiten begonnen omdat ik meer ervaring wilde opdoen met varen op de motor. Op dat terrein kan ik in Gouda mijn hart ophalen en heb ik de afgelopen 4 jaar een hoop geleerd. De replica Jan Salie is zo lang, breed en hoog mogelijk gebouwd nadat de Goudse grachten zijn opgemeten. We kunnen dus maar op een beperkt aantal plaatsen keren met het scheepje en ook de bochten bij sommige bruggen vergen de nodige stuurmanskunst. Leuke uitdagingen dus. Daarnaast is elke groep weer anders, van zeer gemêleerde en meertalige gezelschappen bij de toeristentochten tot chartertochten voor bedrijfsuitjes en familiefeesten zoals verjaardagen of huwelijken. Ook de relatie met de Goudse brugwachters is belangrijk en gelukkig erg goed. Ze genieten met volle teugen als we weer eens een koor aan boord hebben dat bereid is te zingen als we door de brug varen.

 

Op alle schepen geef ik graag een rondleiding of help ik met het regelen van een vaartocht.

Tot ziens aan boord,

Anke