Jan Kordaat

De Jan Kordaat is een gerestaureerde Friese snikke uit 1902. Zij voer in vroeger dagen zeilend of ‘gejaagd’ door paard of schippersknecht ( of –vrouw) over de vaarwegen in de noordelijke provincies.

Het scheepje heeft haar karakteristieke vorm behouden en is van alle moderne gemakken voorzien: kombuis, toilet en heteluchtverwarming. Afgelopen winter is de open kuip omgetoverd in een sfeervolle roef met rondom onbelemmerd uitzicht door de eikenhouten ramen, die bij mooi weer verwijderd kunnen worden.

Daarmee lijkt zij nog meer op het scheepje, waarmee eeuwenlang beurtvaarten uitgevoerd werden. Tijdens de vaarten krijgen de passagiers een indruk van het openbaar vervoer over water van weleer, zeker als zij, gejaagd door paard en jager, voortbewogen wordt over het eeuwenoude jaagpad langs de Hollandsche IJssel tussen Oudewater en Hekendorp.

De Jan Kordaat heeft haar thuishaven aan de Oosthaven in Gouda, in de voormalige sluiskolk tussen Hollandsche IJssel en Gouwe. Daar ligt zij samen met haar jongere zus ‘Jan Salie’, een fraaie replica van een Zuid-Hollandse trekschuit.

De Jan Kordaat biedt ruimte aan maximaal 26 passagiers.