Trekvaart

De trekvaart is terug op de Hollandsche IJssel!

De trekvaart is terug op de gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Op de zaterdagen van juni t/m september verzorgt Reederij de IJsel iedere zaterdag trekvaarten tussen Oudewater en Hekendorp en omgekeerd bij voldoende deelname.

Duur: ca. 1,5 uur.

Prijs: € 20,- pp, kinderen 3 t/m 12 jaar € 10,-. 

Retour: € 40,- pp

11.00 uur eerste afvaart Oudewater – Hekendorp ; aankomst circa 12.30 uur.

Opstapplaats: Noord IJsselkade 10 (vlakbij de Michaëlskerk).

13.30 uur tweede afvaart Hekendorp – Oudewater; aankomst circa 15.00 uur.

Opstapplaats: Wilhelmina van Pruisenbrug.

 

Voor de terugreis kunt u kiezen uit:

- wandelen over het jaagpad

- met de bus (buslijn 107 Oudewater: halte Molenwal; Hekendorp: halte Hekendorp Veer)

Wilt u zeker zijn van een plekje op de boot? Reserveer dan tot een dag vooraf via ons reserveringsformulier.

 Op de dag zelf kunt u kaartjes kopen bij het Toeristisch Informatiepunt (TIP) in Oudewater, Leeuweringerstraat 10, tel. 0348-561628

Meer informatie is verkrijgbaar bij het walkantoor:  06 837 05 193

 

De trekvaart, icoon van waterland Nederland

De trekvaart was vanaf de eerste helft van de 17eeeuw tot het einde van de 19eeeuw verantwoordelijk voor een groot deel  van het vrachtvervoer en het openbaar vervoer in de Lage Landen. En daarmee voor de bloeiende handel. De trekvaarten op de Hollandsche IJssel voeren door het eeuwenoude slagen-landschap van het Groene Hart en langs de monumentale stadjes en dorpen langs de gekanaliseerde Hollandsche IJssel, Oudewater, Hekendorp, Montfoort en IJsselstein.

Het oude jaagpad tussen Oudewater en Hekendorp is geheel in tact. Hierdoor kunnen we met onze monumentale snik, de Jan Kordaat (bouwjaar 1902) en met de monumentale ijsselaak Den Onthaestingh (bouwjaar 1918) de trekvaart herbeleven.

Voortgetrokken door één paard (Jan Kordaat) of een tweespan (Den Onthaestingh) wanen de passagiers zich in vroeger tijden. Traag trekt het landschap voorbij met slechts het geluid van paardenhoeven, de wind en kabbelende golven.

 

Paard aan ‘t Werk

De schepen worden gejaagd ( = voortgetrokken) door de stoere werkpaarden van ‘Paard aan ’t Werk’.  Deze stichting heeft als doel het werkende paard weer dichtbij de mens te brengen. De paarden worden onder andere ingezet voor duurzaam bos – en natuurbeheer, zoals:

  • onderhoud van ruiterpaden
  • boomslepen in het openbaar groen
  • water geven van plantenbakken
  • maaien van gazons, natuurweides, gazons en speelweiden
  • vervoer van groenafval in en rond parken

Paarden aan ’t werk vormen een rustpunt in de stad, zijn zeer milieuvriendelijk en jong en oud beleeft plezier en ontspanning aan de paarden. Paard aan ’t Werk zet haar paarden graag in voor de trekvaarten.