Sfeervol pitten in het vooronder van Den Onthaestingh

WIM KNOL UIT OUDEWATER IS DRUK BEZIG OM DEN ONTHAESTINGH OM TE TOVEREN TOT EEN BIJZONDERE BOOT & BREAKFAST. FOTO PIM MUL

Het oude IJsselschip Den Onthaestingh uit 1912 krijgt een extra functie: boot & breakfast. Eigenaar Wim Knol bouwt het schip eigenhandig om.

ELLEN VAN LEEUWEN AD Groene Hart 9-9-2021

 

Gasten hoeven geen truttige gordijntjes, een luxe ontbijtbuffet of een chique badkamer te verwachten. ,,We gaan ons niet richten op de wensen van verwende bed and breakfast-gasten, het gaat om de echte scheepsbeleving", concludeert Knol.


Het oude schip uit 1912 is in 2002, na een flinke opknapbeurt, te water gelaten en wordt sindsdien gebruikt voor feesten, trouwerijen, rondvaarten en de beroemde trekvaarten. Dat lijkt veel, maar het schip ligt meer aan de kant dan dat het vaart. ,,Dat is zonde natuurlijk. Het behouden van dit historische schip is peperduur, dat moet ergens van betaald worden. Al vaker zeiden mensen: Knol, daar moet je wat mee. In coronatijd dacht ik: dit is het moment!"

 

Bukken

Knol laat zien waar de gasten straks kunnen slapen, in de knusse ruimte onder het voordek. ,,Wat is er nu mooier dan slapen in een vooronder van een IJsselaak uit 1912? Je moet wel kunnen bukken, want je moet natuurlijk onder de masten door lopen."


In het vrachtruim creëert Knol een knusse zithoek. Naast het toilet komt een doucheruimte en het vooronder wordt dus ingericht als slaapvertrek. ,,Maar verder wil ik er niet te veel aan verbouwen, het is en blijft een schip. Je ziet de klinknagels nog en er zitten kieren in het hout."


De kombuis, de keuken van het schip, is overigens al van alle gemakken voorzien. ,,Vaatwasser, koelkast, bakplaat, frituur, koffiemachines en drankglazen, je kan het zo gek niet bedenken of het is er. We hebben dat allemaal standaard aan boord. Daarom is dit ook een heel voor de hand liggende combinatie."


Knol zelf maakt straks de bedden op en hij verzorgt ook het ontbijt. ,,Dat regel ik met de plaatselijke bakker. En streekproducten horen er ook bij toch? Stukje oude kaas en verse jam. Maar verder geen flauwekul. In televisieprogramma's zie ik vaak dat gasten voor een heel weeshuis aan ontbijt geserveerd krijgen. Dat is niet waar een bed and breakfast om draait volgens mij. Mensen willen eigenlijk voor weinig geld bij mensen thuis slapen en een boterham eten. Dat bieden wij, in een bijzondere omgeving!"


De scheepseigenaar loopt naar het dek om te laten zien wat slapen op een schip volgens hem zo bijzonder maakt. ,,Als je hier 's avonds aan dek zit met een biertje of een wijntje, dan wil je nooit meer weg, geloof me. Je wordt daar heel onmaatschappelijk van, je vergeet de wereld. Je hoort natuurlijk ook allerlei geluiden 's nachts. Het water dat tegen het scheepshuis klotst, het hout dat kraakt. Het schip beweegt zachtjes en als het waait dan trekt de wind aan de trossen. Het is volkomen onvergelijkbaar met slapen aan wal."

 

Hotel

Aan het einde van het vaarseizoen verwacht Knol de boot & breakfast gereed te hebben. Gasten zijn welkom in Oudewater of Gouda. ,,In Oudewater is de vaste ligplaats, maar misschien leggen we in de winter aan in Gouda.”Reserveren kan straks via de website van Reederij de IJsel of via de VVV in Gouda en TIP in Oudewater.


,,We gaan ons niet aansluiten bij één of andere club. Hij moet ook niet elke dag vol, want het schip moet ook nog de tochten varen. Boot & breakfast wordt niet leidend. Ook niet als we er meer aan verdienen dan met de vaartochten. Het is niet de bedoeling dat het een drijvend hotel wordt."