De trekvaart is terug op de Hollandsche IJssel!

De trekvaart is terug op de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel.

Op zaterdag 29 juni gaven bestuurders van de gemeente Oudewater, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de provincie Utrecht het feestelijke startsein voor de eerste trekvaart van Oudewater naar Hekendorp. Sterker, zij  gordden persoonlijk het ‘zeel’ (=trekriem) aan, om de trekschuit Jan Kordaat op gang te trekken.

Na enkele honderden meters nam Ivar, de stoere bels van jager Ron le Poole, het van hen over en trok de monumentale snik (bouwjaar 1902) fluitend, pardon, snuivend naar de Goejanverwellesluis, vijf kilometer verderop in Hekendorp.

In augustus (eerste datum bij dit schrijven nog niet bekend) en in september verzorgt Reederij De IJsel iedere zaterdag trekvaarten tussen Oudewater en Hekendorp en omgekeerd. Duur: ca. 1,5 uur. Prijs: € 20,- pp en kinderen €10,- . Als de proef slaagt, vaart de trekschuit volgend jaar de hele zomer.

Houd de actuele begindatum in de gaten o.a. via www.reederijdeijsel.nl

 

“Met de trekvaarten laten we het openbaar vervoer van weleer herleven”, legde Jan Kromwijk, voorzitter van de Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders, het waarom van het initiatief uit.

De Stichting, opgericht om de zogeheten vrijetijdseconomie op en langs de Hollandsche IJssel te bevorderen, wil van de rivier de Gouden Eeuw rivier van Nederland maken. De herintroductie van de trekschuit is één van de ‘speerpunten’. Terecht. De trekvaart was vanaf de eerste helft van de 17eeeuw tot het einde van de 19everantwoordelijk voor een groot deel van het openbaar  vervoer in de Lage Landen. En daarmee voor de bloeiende handel.

De trekvaarten op de Hollandsche IJssel voeren door het eeuwenoude slagenlandschap van het Groene Hart en langs de monumentale stadjes en dorpen langs de gekanaliseerde Hollandsche IJssel, Oudewater, Hekendorp, Montfoort en IJsselstein. Onderweg wanen de passagiers zich in vroeger tijden. Traag trekt het landschap voorbij met slechts het geluid van paardenhoeven, de wind en  kabbelende golven.

 

Paard aan ’t Werk

Onze trekschuiten worden ‘gejaagd’(=voortgetrokken) door stoere werkpaarden van ‘Paard aan ’t Werk’. Deze organisatie heeft o.a. als doel het werkende paard weer dichtbij de mens te brengen.

Zij zet paarden in voor onder meer duurzaam bos-– en natuurbeheer, zoals:

  • onderhoud van ruiterpaden
  • boomslepen in het openbaar groen
  • water geven van plantenbakken
  • maaien van natuurweides, gazons en speelvelden
  • vervoer van groenafval in en rond parken

Paarden aan ’t werk vormen een rustpunt in de stad, zijn zeer milieuvriendelijk en jong en oud beleeft plezier en ontspanning aan de paarden.

Paard aan ’t Werk zet haar paarden graag in voor de trekvaarten.

Het geluid van paardenhoeven, de wind en het water. .                                                                  Voortgetrokken worden door het prachtige typisch Hollandse polderlandschap.

Kom het beleven!