Kies taal
    nl
Kies taal

Uitvaart

Maak begraafplaats IJsselhof bereikbaar vanaf water

Oudewater/Gouda

Antieke schepen kunnen veel vaker gebruikt worden voor een stijlvolle uitvaart. Dat zegt Wim Knol van Reederij de IJsel uit Oudewater. Deze week werd IJsselaak Den Onthaestingh voor het eerst ingezet voor een begrafenis.

Het betrof de uitvaart van binnenvaartschipper Aart (Hannes) van Vliet. Hij overleed zondag op 89-jarige leeftijd. Na een tocht over de Hollandsche IJssel van Nieuwerkerk naar Gouderak werd hij begraven in Ouderkerk. Aan boord waren ongeveer 20 familieleden en vrienden en het shantykoor de IJsselmannen zong bij de uitvaart.

Eerder werd Den Onthaestingh al eens ingezet bij het verstrooien van de as. Dat gebeurde op de Hollandsche IJssel tussen Oudewater en Gouda. Reder Wim Knol zegt dat hij regelmatig de vraag krijgt of een schip kan worden ingezet bij een begrafenis of een crematie. ”ik denk dat er zeker een markt voor is”. Dat het niet vaker gebeurt heeft veelal te maken met praktische problemen. Begraafplaatsen liggen vaak niet dicht bij een plek waarop het schip met kist kan afmeren. En als dat wel het geval is ontbreken voorzieningen.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij begraafplaats IJsselhof in Gouda. Een poging om daar een getijdensteiger te bouwen mislukte. Beheerder Yarden bleek volgens Knol niet bereid te betalen. De aanstaande dijkversterking zorgde voor extra complicaties.

Inmiddels heeft Knol, die ook overleg had met Gouwenaar Hans Dupré, ondermeer nauw betrokken bij Gouda Waterstad, een nieuw plan. Een luxe ponton lijkt een betere oplossing. Die beweegt mee met de wisselende waterstand in de rivier. Er is een ontwerp gemaakt voor de drijvende afmeerplek en Knol gaat nu proberen er geld voor bij elkaar te krijgen.

“Mensen zijn op zoek naar alternatieven voor auto’s of een koets. Een uitvaart per schip kan ontzettend sfeervol zijn”zegt de reder uit Oudewater.

Hij denkt dat zijn ideeën uitstekend aansluiten op recente plannen om bij Montfoort een crematorium te bouwen in een monumentale steenoven. Dat plan werd eerder deze zomer gepresenteerd door directeur Harry van Zandwijk van de Jan Snel Group. De oven ligt pal aan de IJssel. Het zou het eerste crematorium zijn in de regio Montfoort, Oudewater en Woerden.

Is een uitvaart per boot in het Groene Hart nog een zeldzaamheid, in een stad als Amsterdam komen ze vaak voor. Er zijn speciale schepen voor, die wat uiterlijk betreft veel gemeen hebben met de rondvaartboten die door de grachten varen. Begraafplaats Zorgvliet, gelegen pal aan de Amstel, is uitstekend bereikbaar voor begraafboten, zegt Knol.

Ook in Leiden zijn uitvaarten met een klassieke boot al langer mogelijk.

Bron: AD Groene Hart 10 augustus 2013